Vervuilde woning ontruimen?

Vraag gratis offertes aan en vind een geschikt ontruimingsbedrijf!

Vervuilde woning ontruimen

Het komt helaas vaker voor dan je verwacht: mensen die in een vervuilde woning leven. Of dierbaren die altijd in een vervuilde woning hebben geleefd en nu overleden zijn. Mensen schamen zich vaak voor een vieze woning en durven geen hulp in te schakelen. Vaak heeft de bewoner er moeite mee om spullen weg te gooien. Daarnaast kan een woning al in zo’n ver stadium vervuild zijn geraakt dat er geen beginnen meer aan lijkt te zijn. Op zo’n moment is het goed idee om een professionele ontruimer in te schakelen die de woning weer opnieuw leefbaar maakt. Schaam je niet om een professional in te huren. Deze ontruimers hebben al genoeg gezien en gaan altijd discreet te werk.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je geheel vrijblijvende aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offeres van ontruimingsbedrijven uit je regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies het ontruimingsbedrijf die het beste bij joou past. Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Benieuwd naar de kosten en meer informatie? Lees er alles over op deze pagina.


Wat zijn de oorzaken van een vervuilde woning?

De oorzaak van een vervuilde woning ligt vaak niet bij luiheid of gemakzucht. Een vervuilde woning is vaak het gevolg van een dieper liggend probleem. Denk hierbij aan mensen die in de war zijn, in een isolement leven of ziek zijn. En paar belangrijke oorzaken zijn:

  • Ernstige verwaarlozing. Door mentale of lichamelijke problemen kan iemand niet meer in staat zijn om goed voor zichzelf en de woning te zorgen.
  • Ouderen die langer thuis blijven wonen. Ouderen blijven tegenwoordig steeds langer thuis wonen. Mede doordat ze vaak tientallen jaren in hetzelfde huis wonen kan dit voor een vervuilde woning zorgen. Rommel wordt na verloop van tijd niet meer door hun gezien en het schoonhouden van de woning schiet er ook vaak bij in.
  • Overlijden of lijkvinding. Ook na overlijden of lijkvinding kan een grondige schoonmaak van een woning nodig zijn. Denk daar bijvoorbeeld aan wanneer een overleden persoon al lang in de woning ligt.

Een vervuilde woning ontruimen is vaak een emotioneel proces voor de bewoner. De spullen die er staan hebben een grote emotionele waarde voor ze en zelf kunnen ze er maar moeilijk afscheid van nemen. Zeker bij mensen met verzamelwoede is het van belang om hier met respect mee om te gaan en alles in goed overleg te doen. Vaak helpt het om een vakman in te schakelen die verder geen band met de bewoner. Deze zullen de woning ontruimen zonder enige vragen.

Een vervuilde woning door verzamelwoede

“Mensen met een verzamelwoede hebben een sterk gevoelde behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Zouden ze spullen wel weggooien dan gaat dit samen met een gevoel van lijden.”

Iemand met verzamelwoede (ook wel hoarder genoemd) bewaard en verzameld dwangmatig spullen. Vaak leidt dit tot het verzamelen van zoveel spullen in huis dat het onleefbaar wordt. Een hoarder hecht waarde aan alle spullen die hij of zij in bezit heeft. Hierdoor heeft iemand met verzamelwoede dan ook veel rotzooi in de woning. Ze sluiten zich vaak compleet af van hun omgeving en mijden bezoek. Zelf beseffen ze vaak wel dat hun verzamelwoede een dwangmatig probleem is en willen er liever niet op aangesproken worden. Ze zijn bang overgehaald te worden om afstand te nemen van bepaalde spullen en dat veroorzaakt vaak stress of angst.

Maar hoe help je iemand?

Zou je een hoarder helpen door de woning op te ruimen is de kans op een terugval zeer groot. Vaak is de verzamelwoede een dwangmatig probleem waardoor de kans groot is dat het zich blijft herhalen. Schakel professionele hulp in om de woning aan te pakken en zorg ervoor dat dit met respect gebeurt. Maar net zo belangrijk: zorg voor nazorg om de kans op een terugval zo klein mogelijk te maken.

vervuilde-woning-schoonmaken

Wat zijn de kosten van een vervuilde woning ontruimen?

De kosten voor het ontruimen van een woning met 1 of 2 kamers ligt gemiddeld tussen de €450,- en €1.000,-. Een kamer in een verzorgingshuis ontruimen kost gemiddeld zo’n €350,- tot €750,-. Hou voor een seniorenwoning de gemiddelde kosten van €250,- tot €900,- aan. Voor een grote woning met meer dan 3 slaapkamers kost de ontruiming gemiddeld €1.000,- tot €2.500,-. Benieuwd naar de exacte kosten voor het ontruimen van een vervuilde woning? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Kosten vervuilde woning ontruimen 2024

Grootte woning Gemiddelde ontruimingskosten*
Kamer in verzorgingshuis €350,- tot €750,-
Seniorenwoning €250,- tot €900,-
Woning met 1 of 2 kamers €450,- tot €1.000,-
Eengezinswoning €800,- tot €2.000,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers €1.000,- tot €2.500,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.


Zoek je een woningontruimer in je regio?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Schoonmaakkosten van een vervuilde woning

Naast de kosten voor het ontruimen van de woning zijn de schoonmaakkosten ook van groot belang. Voor het schoonmaken zelf moet je rekening houden met €20,- per uur. Verwijderen van eventuele vloerbedekking komt neer op €2,50 per m². De afvalstortkosten variëren gemiddeld van €150,- tot €700,-. Daarnaast rekent een bedrijf altijd voorrijkosten. Dit verschilt van €0,25 tot €0,50 per kilometer.

Een vervuilde woning is vaak zo sterk vervuild dat het inschakelen van een team van opruimers onvermijdelijk is. Deze vakmannen zijn erin gespecialiseerd om ervoor te zorgen dat met respect en in goed overleg de vervuilde woning weer helemaal wordt gereinigd. Daarnaast is het aan te raden om met hetzelfde vaste team van ontruimers te werken wanneer de bewoner nog thuis woont. Op deze manier kan er een vertrouwensband worden opgebouwd. Bewoners hebben hier vaak grote baat bij doordat ze mensen eerst moeten vertrouwen voordat ze hun spullen eraan toevertrouwen. Hierdoor kan samen het beste resultaat worden behaald voor het ontruimen van de woning.

Schoonmaakkosten vervuilde woning 2024

Reinigingskosten Gemiddelde kosten*
Schoonmaken €20,- per uur
Verwijderen vloerbedekking €2,50 per m²
Afvalstortkosten €150,- tot €700,-
Voorrijkosten €0,25 tot €0,50 per kilometer

*Dit zijn gemiddelde prijzen.

Waar zijn deze kosten op gebaseerd?

Elke woningontruiming is anders. Hierdoor verschillen de kosten enorm per situatie. Deze kosten zijn op een aantal factoren gebaseerd. Denk aan de omvang van de inboedel en de aftstand die de ontruimers moeten afleggen om bij de woning te komen.

De kosten van ontruiming zijn afhankelijk van:

  • De inboedel. Een ontruimingsbedrijf kan ook een boedelruiming voor je uitvoeren. Hoe meer inboedel er in de woning aanwezig is, hoe hoger de kosten uitvallen. Zeker bij vervuilde woningen is dit een factor waar altijd rekening mee gehouden dient te worden.
  • De locatie. Ontruimers rekenen altijd voorrijkosten voor de afstand die zij moeten afleggen. Kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen €0,25 tot €0,50 per kilometer. Wil je besparen op deze kosten, zoek dan een ontruimer in jouw regio!
  • Hoe sterk de woning is vervuild. Hoe sterker de woning is vervuild, des te hoger de kosten uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de vloer of een nicotine aanslag op de muren verwijderen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om (kleine) herstelwerkzaamheden door het bedrijf uit te laten voeren. Denk hierbij aan het opvullen van gaten in muren of vloeren.
  • Afvalkosten. Afvalstortkosten verschillen sterk per gemeente. Ook moet er een container worden gehuurd of meerdere mocht dit nodig zijn. De kosten voor afval liggen gemiddeld tussen de €150,- tot €750,-.
  • Opleveringskosten. Is de bewoner overleden of verlaat de bewoner de woning dan kan je er ook voor kiezen om de woning te laten opleveren door de ontruimers. Zo hoef jij zelf niet meer terug te komen naar de woning mocht dit emotioneel lastig zijn. De ontruimers voeren dan zelf de inspectie uit met de verhuurder of koper en leveren de sleutel voor je in. Als je kiest voor deze extra optie dan lopen de kosten wel weer hoger op.

Vervuilde woning schimmel verwijderen

Hoe wordt een vervuilde woning ontruimd?

Wanneer een ontruimingsbedrijf wordt ingeschakeld om een vervuilde woning te ontruimen wordt eerst de hele situatie in kaart gebracht. Welke klussen moeten er exact worden uitgevoerd en wat moet er met de inboedel gebeuren? Dit overleg gebeurt altijd met respect voor de bewoner of nabestaanden. Wanneer voor het bedrijf duidelijk is welke taken er uitgevoerd dienen te worden kan de ontruiming beginnen.

De werkzaamheden die allemaal uitgevoerd worden door het ontruimbedrijf:

Stap 1:

Situatie
inspecteren

Stap 2:

Ontsmetten &
desinfecteren

Stap 3:

Inboedel afvoeren

Stap 4:

Vloer verwijderen

Stap 5:

Reiniging & schoonmaak

Stap 6:

Herstel-
werkzaamheden

1. Situatie inspecteren

Voordat de ontruimers aan de slag gaan brengen ze eerst de huidige staat van de woning goed in kaart. Ontruimers kijken hoe sterk de woning vervuild is en welke materialen ze nodig gaan hebben om de hele woning weer netjes op te kunnen leveren.

2. Ontsmetten & desinfecteren

Woningen die zeer sterk vervuild zijn dienen eerst ontsmet en gedesinfecteerd te worden. Doordat een woning zo sterk vervuild is kan deze slechte hygiëne ook impact hebben op de gezondheid van de ontruimers. Zelfs wanneer ze met beschermende kleding te werk gaan.

3. Inboedel afvoeren

Vervolgens wordt de inboedel afgevoerd. In overleg met de bewoner of nabestaande worden spullen opgeslagen die bewaard kunnen worden. De spullen die weg kunnen worden in een container geplaatst die naar de stort wordt vervoerd.

4. Vloer verwijderen

Bij een vervuilde woning is er vaak zo sterke vervuiling opgetreden dat vloeren moeten worden verwijderd. Dit wordt gedaan door het bedrijf om de woning zo grondig mogelijk schoon te maken. Is een keuken of badkamer zo vervuild dat het niet meer te herstellen is? Dan wordt deze ook verwijderd.


Ontruiming van een vervuilde woning nodig?

Gratis offertes aanvragen

5. Reiniging & schoonmaak

De grote reiniging kan beginnen: de gehele woning wordt schoon gemaakt. Vaak wordt er diepte-reiniging met een stoom reiniger uitgevoerd van de keuken, badkamer en het toilet. Nare geuren in de woning worden verwijderd. De badkamer en keuken worden vet- en kalkvrij gemaakt.

6. Herstelwerkzaamheden

Als laatste stap worden eventuele herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Denk aan het schilderen van muren en plafonds in een neutrale kleur. Gaten in muren en vloeren herstellen. Het verwijderen van behang. En het repareren van (kleine) gebreken. Allemaal werkzaamheden die in overleg worden uitgevoerd.

Hoe kan ik iemand met een vervuilde woning helpen?

Iemand die in een sterk vervuilde woning leeft heeft hulp nodig. Vaak vraagt de bewoner hier niet zelf om omdat hij of zij de vervuiling en de hoeveelheid aan spullen zelf niet meer ziet. Het is belangrijk om eerst een vertrouwensband met diegene op te bouwen alvorens je het gesprek over de staat van de woning begint. Voel je niet te verantwoordelijk voor de vervuiling en begin niet zelf aan de schoonmaak. Meestal is de woning dan al snel ook weer in de oude vervuilde staat. Daarnaast gaat de nare stank in een woning er niet zomaar uit zonder hulpmiddelen.

Kies ervoor om hulpinstanties als de GGD of de gemeente in te schakelen die de bewoner ook begeleiding kunnen bieden. Daarnaast is het inschakelen van een betrouwbaar ontruimingsbedrijf een goed plan om de woning weer leefbaar te maken.

vervuilde woning vakmannen

Hulp bij het schoonmaken van een vervuilende woning?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het schoonmaken van een vervuilde woning? Schakel dan een bedrijf in. Zij weten precies hoe ze de schoonmaak met professioneel apparatuur moeten uitvoeren en hebben vele ervaring in dit vak. Ze gaan discreet te werk en zorgen ook voor de bewoner voor een zo fijn mogelijk proces.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk gratis offertes van ons. Kijk naar de prijsopbouw, planning en voorwaarden. Vergelijk de offertes met elkaar en kies het ontruimingsbedrijf met het beste aanbod. Je zit nergens aan doordat de aanvraag gratis en vrijblijvend is.

085 800 2660