Woningontruiming na overlijden?

Vraag gratis offertes aan en vind een geschikt ontruimingsbedrijf!


Huis leeghalen na overlijden kosten

Een huis leeghalen na een overlijden is een zwaar en emotioneel proces. Zeker als het ontruimen moet gebeuren binnen een paar dagen na het overlijden. Door de hulp in te schakelen van professionele ontruimers, weet je zeker dat dit respectvol en discreet gebeurt. Zo bespaar je jezelf een zwaar proces. Op zoek naar ontruimers?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk gratis offertes van woningontruimers in jouw regio! Vergelijk en kies het ontruimingsbedrijf dat het beste bij jou past.

Op deze pagina gaan we verder in op de kosten voor het leegruimen van een huis na een overlijden. Vaak zit hier een spoedtoeslag aan verbonden omdat het leeghalen zo snel mogelijk moet gebeuren. We vertellen welke keuzes de kosten beïnvloeden en geven handige bespaartips!Wat kost een huisontruiming na een overlijden?

Je wil een huis laten leeghalen na een overlijden en bent benieuwd naar de kosten? Voor het ontruimen van een kamer in een verzorgingstehuis betaal je gemiddeld €350,- tot €750,-. Dit is relatief voordelig omdat het gaat om slechts één kamer. Een volledige seniorenwoning leegruimen kost ongeveer €250,- tot €900,-.

Gaat het om een groter huis, zoals een eengezinswoning of vrijstaande woning? Houd er rekening mee dat de kosten dan kunnen oplopen tot wel €2.500,-.

Daarnaast zijn er nog andere kosten om rekening mee te houden!

De afvalstortkosten liggen bijvoorbeeld rond de €150,- tot €700,- afhankelijk van de hoeveelheid en eventuele schoonmaakkosten liggen rond de €20,- per uur.

Kosten huisontruiming na overlijden 2024

Huis leeghalen Gemiddelde kosten*
Garage, berging of opslag €200,- tot €700,-
Kamer in verzorgingstehuis €350,- tot €750,-
Seniorenwoning €250,- tot €900,-
Woning met 1-2 kamers €450,- tot €1.000,-
Eengezinswoning €800,- tot €2.000,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers €1.000,- tot €2.500,-
Extra opties
Schoonmaken €20,- per uur
Verwijderen vloerbedekking €2,50 per m²
Afvalstortkosten €150,- tot €700,-
Voorrijkosten €0,25 tot €0,50 per kilometer

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Huis leeghalen na een overlijden en besparen op de kosten?

Vind een ontruimer bij jou in de regio.
Gratis offertes vergelijken!


Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de woningontruiming?

Elke ontruiming is uniek, en daarom verschilt de prijs per situatie. Er zijn een aantal factoren en keuzes die invloed hebben op de kosten van een woningontruiming. Door met deze keuzes rekening te houden, houd je zelf dus een grip op de totaalprijs. Deze keuzes zijn:

 • Wel of geen spoed
 • Wat gebeurt er met de inboedel?
 • Welke extra werkzaamheden worden uitgevoerd?

Hieronder gaan we iets dieper in op deze keuzes en de vele opties. Zo kun je zich goed voorbereiden op het eerste gesprek met de woningontruimers en weet je precies hoe je moet besparen.

Hulp nodig bij het vinden van een huisontruimer? Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice!

1. Spoed of niet?

In veel gevallen moet je het huis na een overlijden met spoed leegruimen. Mogelijk omdat de seniorenkamer klaargemaakt moet worden voor de volgende bewoner, of omdat de huur opgezegd moet worden. In het geval van een seniorenkamer gaat het vaak om slechts een paar dagen. In dat geval kun je met spoed een ontruimingsbedrijf inschakelen.

Is er sprake van spoed, dan moet je rekening houden met een spoedtoeslag bovenop de reguliere kosten. De spoedtoeslag varieert per bedrijf en is afhankelijk van de dag en de termijn waarin het huis ontruimd moet worden.

2. Wat doe je met de inboedel?

Bij het leegruimen van een woning na een overlijden, zijn er verschillende opties wat betreft de inboedel:

 • Tijdelijk opslaan: als je nog niet zeker weet wat er met de inboedel moet gebeuren maar het huis wel leeggehaald moet worden.
 • Naar de vuilstort: wanneer je en de rest van de familie de inboedel niet wil bewaren en het weinig waard is.
 • Naar de kringloop: vaak komt een kringloopwinkel de inboedel tegen betaling ophalen.
 • Laten opkopen: de inboedel verkopen aan de woningontruimers, de waarde van de inboedel wordt afgetrokken van de prijs.

Tijdelijk opslaan, naar de vuilstort of naar de kringloop zal je geld kosten. Kies je ervoor om de inboedel op te laten kopen, dan bespaar je juist op de ontruiming.

woningontruiming

3. Welke extra werkzaamheden?

Bij een woningontruiming is het mogelijk om te kiezen voor extra werkzaamheden. Als het gaat om een seniorenwoning of huurwoning die na het overlijden al snel opgeleverd moet worden, dan zijn de schoonmaakwerkzaamheden erg fijn. Voor €20,- per uur maken de woningontruimers de woning schoon en klaar voor de oplevering. Zo heb je hier zelf geen extra werk meer van.

Moeten de vloeren nog verwijderd worden? Ook dat is mogelijk: de woningontruimers brengen hier ongeveer €2,50 per m² voor in rekening.

Wie is verantwoordelijk?

Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor het opruimen van een woning na een overlijden? Vaak wordt dit gedaan door wie zich maar geroepen voelt: familie, vrienden of buren nemen de organisatie op zich. Officieel gezien zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de ontruiming. De erfgenamen zijn ook verantwoordelijk voor de huur- of hypotheekkosten zolang het huis nog niet is verkocht of opnieuw verhuurd.

Let op: wil je de erfenis verwerpen? Dan mag je geen inboedel zelf meenemen. Het is wel mogelijk om zelf het huis leeg te halen mits je voldoet aan strenge voorwaarden. Je moet de erfenis verwerpen bij de rechtbank en daarna toestemming vragen bij de verhuurder om het huis toch zelf leeg te halen. Vraag advies aan de notaris als je de erfenis wilt verwerpen en toch zelf wilt helpen met het leegruimen van het huis.

Benieuwd naar de kosten van een spoedontruiming na een overlijden?

Vraag snel gratis offertes aan en profiteer van een scherpe prijs!

Waarom huis laten leeghalen na een overlijden?

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen een professioneel woningontruimingsbedrijf in te schakeling. Eén van de belangrijkste redenen is dat je jezelf veel tijd bespaart. Na een overlijden is het leegmaken van een huis bovendien een zwaar en emotioneel proces, waar je mogelijk nog niet aan toe bent. Zeker als er sprake is van spoed na het overlijden, is het fijn om dit proces nog even uit te kunnen stellen door ontruimers in te schakelen.

De grootste voordelen op een rij:

 • Je bespaart jezelf een zwaar en emotioneel proces.
 • Vaak moet de woning ontruimd worden terwijl je zelf nog volop in het rouwproces zit.
 • Door professionele ontruimers in te schakelen heb je zelf voldoende tijd om een uitvaart te regelen.
 • Alle inboedel wordt discreet en respectvol behandeld. Vraag gratis offertes aan en vind een professioneel ontruimingsbedrijf.
 • Naast het ontruimen kun je het bedrijf ook inhuren om de woning bezemschoon op te leveren. Zo geef je al het werk uit handen en kun je zelf de volle focus bij het rouwproces houden.

Besparen op de kosten? Handige tips!

Zo bespaar je op de kosten:

 • Help mee: door mee te helpen waar dat mogelijk is, bespaar je de ontruimers tijd. Zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk.
 • Kies een lokaal bedrijf: kies voor ontruimers in de eigen regio. Als de afstand tussen het huis en het bedrijf zo klein mogelijk is, zijn de voorrijkosten lager.
 • Voer zelf afval af: in veel gemeentes kun je gratis afval naar de vuilstort brengen. Als het je lukt om zelf het puin af te voeren bespaar je op de afvalstortkosten.
 • Laat de inboedel opkopen: door waardevolle inboedel op te laten kopen, wordt de waarde hiervan afgetrokken van de totale kosten. Zo ben je goedkoper uit.

woningontruiming

Huis laten leeghalen na overlijden? Vraag gratis offertes aan!

Zie je het niet zitten zelf het huis van je ouders of grootouders leeg te halen na hun overlijden? Dan is het inhuren van woningontruimers een goed idee. In overleg bepaal je samen met de ontruimers wat er met de inboedel gebeurt. Waardevolle items worden voor je achtergehouden, zodat niets zomaar verdwijnt. Ook een ontruimer inzetten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk een scherp geprijsde offertes in je mailbox. Door te kijken naar de prijsopbouw, voorwaarden en planning kies je zelf eenvoudig het ontruimingsbedrijf die het beste bij je past. De aanvraag is gratis en vrijblijvend, wat inhoudt dat je nergens aan vast zit!

085 800 2660